LÓHÁTON ŰZTÉK A TELET AZ ERDÉLYI TORJA KÖZSÉGBEN

A hagyományok felelevenítésével a Bálványos Fiai Egyesület torjai és futásfalvai tagjai vonultak végig  Torja utcáin.

Az esemény szervezésében és a fiatalok betanításában óriási szerepet vállalt Salamon Ferenc nyugalmazott pedagógus és helytörténész, aki több évtizedes gyűjtésének köszönhetően autentikus háromszéki verseket és rigmusokat oktatott a felvonuló fiataloknak.

A közel hatvan fős menet lovakon és szekereken haladt végig a községen, hogy házról házra járva a szokásoknak megfelelően versekkel és tánccal köszöntsék vendéglátóikat.

A vidám csapat  először a község első emberét, Daragus Attila polgármestert látogatta meg, ahol a verselés és tánc után a polgármester úr süteménnyel, teával, forralt borral és a méltán világhírű erdélyi pálinkával kínálta a farsangolókat.

A polgár mesteri látogatás után a menet az egyház képviselőinél is tiszteletüket tette, így a katolikus pap után a református egyház helyi vezetője következett.

A felvonulók ezek után a falut járva különböző portákhoz látogattak, ahol vendéglátóik már előre jelezték, szívesen fogadnák a farsangi menetet.

De, hogy az utcákon bámészkodók se maradjanak éhesek, a menet végén a szekérre helyezett tűzhelyen a maskarások palacsintát sütöttek és ezzel kínálták a bámészkodókat.

A menet délután a Művelődési Házhoz hajtott, ahol a helyiekkel együtt egy nagyszabású farsangi bál keretein belül zajlott a hajnalig tartó mulatozás.

Bár a farsangi felvonulás még messze van a mohácsi busójárás méretétől, de évek múlásával egy nagyszabású rendezvénnyé nőheti ki magát, ezzel is erősítve a magyarság kúltúrájának évszázados fennmaradását.

A régi hagyományok felélesztése egyre nagyobb tömegeket vonzhat a jövőben Torja községbe, ahol a rendezvények mellet a csodálatos táj szépsége is elvarázsolja az odalátogatókat.

A Magyarországról érkező vendégeket olcsó szálláshelyek és vendégszerető emberek várják, így egy ilyen rendezvény meglátogatása Magyarországról is kiváló program lehet bármely család számára.

Sz.Sz

 

 

 

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj