TÍZ MEGDÖBBENTŐ TÉNY A JÉGKORONGRÓL

2018 egyik legnagyobb magyarországi felnőtt sporteseményét április 22-28 között tartják a Papp László Budapest Sportarénában, ahol  harmadik világbajnokságán vesz részt a magyar jégkorong válogatott. A vb-n a magyar játékosok a csoport legjobbjaival mérhetik össze tudásukat, méghozzá hazai szurkolótábor előtt. A nagy érdeklődésre számot tartó sportrendezvény kapcsán összegyűjtöttük a 10 legérdekesebb tudnivalót a jégkorongról.

A legnépszerűbb jeges csapatsport elengedhetetlen eszközei a rolba, a mamut és a lepkés. Ha nem tudod, hogy mire is használják pontosan ezeket az eszközöket, akkor aggodalomra semmi ok. Ha mindig is érdekelt, hogy mivel játszották először a jégkorongot, vagy ha kulisszatitkokat szeretnél megtudni a legpengébb sportól, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a 10 legmegdöbbentőbb érdekességet mindenki kedvenc jeges sportjáról.  

  1.      Korong vs. gepárd

A jégkorong meccseken őrületes a tempó, a játékosok szédületes iramban, akár 50 km/h óra sebességgel cikáznak a jégen. Ezért van, mert a hoki az egyik leggyorsabb sport. A korong hivatalosan mért legnagyobb sebessége 177,5 km/h. Ezzel a tempóval még az állatvilág leggyorsabbja, a gepárd sem tudja felvenni a versenyt a maga 120 km/h-jával.

  1.        Állati kötődések

Lepkés, mamut és a rolba. A jégkorongnak is megvan a saját szakzsargonja. Így amikor a játékvezető a meccs során lepkésre és mamutra utal, akkor nem az azonos nevű állatokat, hanem a kapus kesztyűjét és lábvédőjét nevezi meg. A rolba pedig a jármű, amely letisztítja elhasználódott /megrongálódott jeget a szünetekben.

  1.           Hihetetlen távolságok

Bár a jégkorongpálya nem olyan hatalmas, a meccs során a játékosok mégis óriási távolságot tesznek meg a jégen. Bár a jégkorongpálya nem olyan hatalmas, a meccs során a játékosok mégis óriási távolságot tesznek meg a jégen. Bármilyen hihetetlen ugyanis, egy-egy meccs során egy csapat akár több, mint  100 km-nyi távot is lekorcsolyázik.

 

  1.               Jégkorong tehéntrágyából?

Hihetetlen, mégis igaz, hogy az 1800-as években használt első (hoki) korong állítólag fagyott tehéntrágya volt. Jelenlegi anyaga azonban vulkanizált gumiból készül, amely 2,54×7,62 cm méretű, súlya 154-172 gramm között változhat.

  1.               Hazai jégkorong előd

Magyarországon az 1900-as évek elején, a tengerentúlról hozott jégkorong és az európai futball keverékét, a jéglabdát (bandy) űzték. 1908-ban már szerveztek mérkőzéseket ebben a sportágban, amely máig népszerű a magyar játékosok körében is, sőt a magyar bandy válogatott 2018-ban az A csoportos vb-n járt Kazahsztánban.

  1.               Kajakosok a jégen

A jégkorong és a kajak között a hasonlóság csupán a víz. Azonban érdekes módon a legjobb amatőr jégkorongosok a kajakosok, sőt az olimpikon kajakosok télen szívesen lazítanak egy jéghoki meccsel.

 

  1.               Kapus áll/arc

Ma már kevesen tudják, de 1959-ig egyetlen kapus sem viselt védőmaszkot, az ütők átalakulásával és fejlődésével már sokkal erősebben és magasabbra lehetett a korongot meglőni így a kapusok is veszélybe kerültek. A Montreal kapusának orrát 1959-ben törte el az orrát egy korong, ezért innentől kezdve a kapusok kizárólag maszkban, illetve rácsos sisakban védenek a pályán.

  1.               Gagarin ,Darwin, Egri János

Az evolúció atyja, Charles Darwin ugyanannak a szenvedélynek hódolt, mint az első űrhajós és a legendás magyar műsorvezető, Egri János.  Ez a sportág nem más, mint a jégkorong.

  1.               Dicső múlt

Több mint 100 éves a Városligeti Műjégpálya, amely már az 1870-es évektől működik. Ebben az időben hazai jégpályánk egyedülálló volt, hiszen a korcsolyázók sehol máshol Európában nem találhattak egy ekkora összefüggő jégpályát.

  1.            Soha nem késő

Nem igaz, hogy idősebb korban nincsen aktív jégkorong, hazánkban is egyre többen kezdik el a játékot  akár középkorban is és gombamódra szaporodnak az amatőr csapatok. Ezt támasztja alá a legendás műsorvezető, Egri János, aki közel 81 évesen még mindig szenvedélyes jégkorong játékos. Másik jó példa a világ legidősebb jégkorongosa, az idén 97 éves, amerikai Mark Sertich, akinek unokája Fehérváron légióskodott néhány évvel ezelőtt.

A 2018. április 22-28. között megrendezésre kerülő jeges, ám egyáltalán nem fagyos hangulatúnak ígérkező grandiózus világbajnokságon a torna résztvevői lesznek az A csoportból legutóbb kiesett Olaszország és Szlovénia, kijevi ellenfeleink Lengyelország és Kazahsztán, valamint a feljutó Nagy-Britannia. A magyar mérkőzésekre a jegyek már mind elfogytak, de ezt a titkos kódot használva (HCKYVBDA) a jegy.hu oldalon féláron vehetsz jegyet a másik 10 meccsre. És akkor se keseredj el, ha a magyar csapattal szerettél volna találkozni, mert a vb ideje alatt az aréna mellett felállított Szurkolói Faluba többször kilátogatnak majd.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj