Horvátországgal bővült, Szlovéniában egyszerűsödött az UTA kártyával való útdíj fizetés

Immár Horvátországban is fizethetik az útdíjat UTA kártyával a magyar fuvarozók. A nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó hazai teher- és személyszállító vállalkozások számára fontos új országgal együtt 26-ra nőtt azon országok száma, amelyben nemcsak tankolhat, de az útdíjat is olcsóbban és készpénzmentesen fizetheti az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató cég 89.000 európai, köztük több száz magyar partnere. A hazai fuvarozók számára fontos változás az is, hogy Szlovéniában április 1-től új autópályadíj-rendszer váltja fel a jelenlegit, amelyben az UTA kártyával – a korábbiakhoz hasonlóan – utólagos útdíj fizetésre is lehetőség lesz.

Magyarországon (KSH) mintegy 19.000 közúti teher- és árufuvarozással, valamint személyszállítással foglalkozó vállalkozás működik. Az UTA nemzetközi útdíj és üzemanyagkártya szolgáltató adatai szerint ezen vállalkozások 40%-a, azaz mintegy 7.600 cég teljesít nemzetközi fuvarfeladatokat.

E vállalkozások számára jelent mostantól könnyebbséget az, hogy Horvátország is bekerült az UTA nemzetközi üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató hálózatába, így az UTA kártyával immár itt is kiváltható az útdíj utólagos elszámolásra szolgáló (ENC) fedélzeti egység.

Ugyancsak fontos változás, hogy Szlovéniában április 1-től a fuvarozóknak már nem szükséges az autópálya üzemeltető által kibocsátott (Dars) kártyát kiváltaniuk és azzal a fizetőkapuknál fizetni az útdíjat. Az új rendszerben lehetőség nyílik arra, hogy UTA kártyával kiváltsák az útdíj utólagos elszámolását lehetővé tévő (DarsGo) fedélzeti egységet, amely révén az útdíj elszámolása az UTA rendszerén keresztül automatikussá válik és az fuvar során, az összes többi országban keletkezett útdíjjal együtt egy összesítő számlára kerül.

„1.125 km, illetve 606 km a díjköteles gyorsforgalmi úthálózatával Horvátország és Szlovénia megkerülhetetlen tranzitországok az olaszországi, dél-franciaországi, illetve a nyugat-balkáni országokba fuvarfeladatokat teljesítő magyar teher- és személyszállító vállalkozások számára” – mondta Réthy Kinga, az UTA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 Az üzemanyag- és útdíjak összege jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára. Az UTA kártya használatával ezek a cégek az üzemanyag árából akár 4 cent/liter, az útdíjak összegéből pedig átlagosan 0,7%-os kedvezményt is realizálhatnak. Az UTA számításai szerint egy átlagos, 10 darab, 40 tonnás kamionból álló flottával rendelkező vállalkozás, amelynek gépjárművei havonta autónként mintegy 10.000 km-t futnak, a kártya használatával évente mintegy 14.000 euró (az üzemanyagból kb. 12.300 euró, az útdíjból kb. 1.100 euró), azaz mintegy 4.250.000 forintot is megtakaríthat, ami éves üzemanyag és útdíj költségeinek közel 3%-át jelenti.

 Horvátországgal együtt az UTA üzemanyag- és szervizkártyát immár 40 országban és ezerrel több, összesen 55.000 elfogadóhelyen használhatják a fuvarozók az útjuk során felmerült üzemanyag- és szerviz, 26 országban pedig út-, alagút- és híddíjak rendezésére. A jelentős kedvezményeket és egyszerű ÁFA visszaigénylést biztosító szolgáltatás népszerűégét jelzi, hogy az elmúlt év során 690.000-ről 760.000-re nőtt a kibocsátott kártyák száma, amelyeket Európában 89.000 vállalkozás használ. Ezen vállalkozások számára további pozitív fejlemény az, hogy az UTA, az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltatók közül elsőként, 2018 tavaszán egy olyan útdíj elszámolási megoldást vezet be, amely minden európai országban egy fedélzeti egységgel teszi lehetővé az útdíj elszámolást.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*