Emléktáblát kap Miskolcon a Gárdonyi (“rock park”)

Május 29-én, 14:30-kor ünnepélyes keretek között avatják a Gárdonyi Művelődési Házban azt az emléktáblát, amellyel poptörténelmi emlékpont lesz a helyszín. Az esemény díszvendége lesz Fortuna László Tüsi zenész, az Edda egykori dobosa, valamint Kuruc Attila, aki az 1973-as Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője volt, valamint Zselencz Zsöci László is jelezte részvételét a bakancsos Eddából.

Az eseményen Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program ideiglenes kollégiumának vezetője, majd Rozsonits Tamás rocktörténet-író, zenész, a Miby Dick zenekar egykori dobosa mond köszöntőt. A zenei aláfestésről a Zenegép tagjai gondoskodnak az avatón. Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben.

A nagy múltú Bárczay família egyike az ország legrégebbi nemesi családjainak, eredetüket a XIII. század elejére vezetik vissza. Ősi fészkük a Felvidéken lévő Abaúj vármegyei Bárca település volt, de már több évszázada volt birtokuk (Miskolc)Hejőcsabán is. A Bárczayak az elmúlt nyolcszáz évben több községben birtokosok voltak Borsod és Abaúj vármegyében, e kastélyon kívül több Észak-Magyarországon és az ország más részén általuk építtetett kastélyt és kúriát ismerünk. A Gárdonyi Művelődési Ház épülete is az ő hagyatékuk, a páratlan parkkal körbevéve.

Az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválra – ami az első ilyen jellegű rendezvény volt az országban- azért szövetkezett anno a zenész szakma, hogy a bevételből legyen egy ifjúsági park Miskolcon. ’74-ben el is indult a helyszín, a park, a már a hatvanas évek közepétől létező művelődési intézmény részeként. Több korszakot is dokumentálhatunk az indulástól egészen napjainkig, amikor is a 2017-2018-as évadra a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program keretében több koncertet is sikerült leszervezni. Decemberben egy sikeres Belmondo Beatles est volt a koncertteremben, majd 2018-ban, április közepén az ’73-as fesztivál 45. évfordulójára egy megemlékezés, Török Ádám/Mini és vendégeik koncerttel, valamint egy eddig be nem mutatott film vetítésével, ami a ’73-as rendezvényről készült.

A park és a művház (rock)zenei vonatkozású programjainak erősödése Demcsik Iván igazgató regnálása alatt történt meg a hetvenes évek közepén. A miskolci zenei életnek is bölcsője volt ez a helyszín – klubként és próbahelyként is. Többek között az Edda tagjainak előd zenekarai is működtek itt, de több ma már nem létező formáció kezdte itt szárnyait bontogatni: Kőtörő, Héliosz, Tandem, Neogén, Metal, de országos ismertségű csapatok is rendszeresen felléptek, kluboztak itt: Gemini, Kati és a Kerek Perec, Beatrice, Mini.

Gyakorlatilag majd minden jelentősebb együttes koncertezett itt, Szabolcs András igazgató folytatta elődje zenei koncepcióját, rendszeresen léptette fel az országosan ismert, népszerű rockbandákat, játszott itt a lengyel SBB, a Locomotív GT társaságában és a ’70-es évek végére – a miskolci Edda Művek felfutásával egy időben- a rock fővárosának nevezték Miskolcot, ebben nagy része volt a Gárdonyinak is. Működött itt Edda rajongói klub is a ’80-as évek legelején, ahol például a 3. lemezüket még megjelenése előtt mutatták be a srácok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A P.Mobil egy időszakban a teremben és a szabadtéri színpadon is koncertezett, heti rendszerességű klubjuk is volt itt, sokáig, sokan azt hitték, hogy miskolci a zenekar! Ebben közrejátszott a Miskolcról írt daluk és a rendszeres fellépéseik is. A ’70-es évek végére felerősödő rock (csöves) hullám/jelenség a Gárdonyi park kihasználtságát is csúcsra járatta, érkeztek az országosan ismert rockbandák: East, Korál, Karthago, Skorpió, Edda, Solaris, Lobogó, P. Boksz, Pokolgép, Hobo Blues Band, Ikarusz, Piramis, Charlie, Rotor, Swetter, Kabinat Rt., Excelsior stb., de Radics Béla is koncertezett a parkban – élete delén túli időszakában. Fiatal miskolci csapatok is kaptak fellépési lehetőséget, rendszeresen tartottak itt tehetségkutatókat is.

A park színpadára legendás út vezetett! Ugyanis az épület sajátosságai miatt csak a nagyterem ablakán keresztül tudtak a zenészek kijutni, egyenesen a ház hátsó falához épített színpadra. Nevezetes a régi bejárata is a parknak, ugyanis egy patakon átvezető kis vashíd volt a rock fellegvárába vezető út. Ez a híd a mai napig megvan, használható, a hely a másik oldali utcafronton kapott újabb bejáratokat, de 2018-tól újra elérhető a „nosztalgia útvonal” egy-egy koncert alakalmával.

A legenda szerint a művelődési intézmény vezetősége és dolgozói éjszakába nyúló kártyacsatákat vívtak a település két nagyüzemének dolgozóival, hogy elnyerjék a színpad építéséhez szükséges nyersanyagot és azt a társadalmi munka mennyiséget, amivel felépülhetett ez a legendás pódium.

 

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj