„CSAK TERMÉSZETESEN” KULLANCSVÉDELEM HÁZIKEDVENCEINKNÉL

A Sztráda Rádió vendége volt Dr. Filip Dániel Quebeck Kft- től hétfőn a Szurkolók az állatkínzás ellen „Hang a Hangtalanokért”  műsorában.

(ismétlés ma 16 órától)

Az állatvédelem mellett külön témaként vetődött fel a házi kedvenceink kullancs és egyéb parazita elleni védelme, annak tekintetében is, hogy bár a tv reklámokból ömlik ránk a megoldás, mindemellett elgondolkodtató, hogy a Magyarországon engedéllyel rendelkező termékek 90% valamilyen rovarölő szert tartalmaz.

És itt felvetődik a kérdés: Te bekennéd a saját bőröd rovarirtóval? Biztos, hogy vegyszer használata szolgálja legjobban Kutyád egészségét?

Dr. Filip  Dániel elmondta,hogy  a vegyszeres védekezés akár máj megbetegedést, allergiás tüneteket és bőrbetegséget is okozhat. Sajnos ennek bizonyítására nem készültek hosszú távú tesztek, de a gyártóknak talán ez nem is érdeke.

És ha már magunkra vigyázunk, miért is ne tegyük ezt kedvenceinkkel, hisz van természetes megoldás is a paraziták ellen. A kullancs általában egy magas fűszálon várakozik, kiterjeszti az első lábait és várja az áldozatát. Mellső lábai ugyanis különleges érzékszervek, amelyek  „orrként” funkcionálnak. A kullancs szaglószerve rendkívül érzékeny, érzékel mindent, ami az  emberi vagy állati mozgással kapcsolatos: a kilélegzett széndioxidot, az ammóniát, a lehelet illatát. Ezeket a szagokat kell tehát elkendőzni, amit a kullancsok vonzónak találnak. A terápiás minőségű olajok bizonyítottan hatásosak az ellenük való védekezésben, mivel a paraziták nem kedvelik ezek intenzív illatát.

A Geránium (rózsamuskátli) illóolaj kiváló erre a célra, ugyanis természetes repellens hatású, a kullancsok kifejezetten kellemetlennek találják a könnyű citromos, lágyan rózsás, virágos és gyógynövényes illatát. Egy kísérletben, melyben a vérszívók csak egy geránium olajjal átitatott szűrőpapíron keresztül tudták megközelíteni áldozatukat, 90%-ban hatékonynak bizonyult, a paraziták inkább menekülőre fogták. A geránium olajban található egyik vegyület 90 és 73,3%-ban taszította a kullancsokat – ez az eredmény megfelelt a kísérletben referenciaként használt szintetikus kullancsirtó hatékonyságának.

A geránium olaj mellett a levendula olaj, a citromfű és a borsmenta olaj szintén természetes megoldást nyújtanak a kullancsok ellen, ezenkívül kiváló bőrfertőtlenítő hatással is rendelkeznek, melyek nem csak a kullancsokat, hanem a szúnyogokat is távol tartják. Az összetevők a megfelelő koncentrációban, egymás hatását erősítve illetve kiegészítve hozzák létre a rendkívül intenzív és komplex védelmi mechanizmust.

A Quebeck  ezen természetes anyagok felhasználásával fejlesztette ki természetes kullancsriasztóját, mely amellett hogy bizonyítottan védelmet biztosít házi kedvenceink számára, mellékhatásként még jó illatot is kölcsönöz háziállatainknak.

És aki úgy dönt,hogy nem szeretné tovább vegyszerekkel kenegetni kutyáját, itt a válasz a problémára: https://www.quebeck.eu/termekek/vet/quill

Erről és sok egyéb megoldásról szóló műsorunkat a mai napon (2018.06.10)  16 órától meghallgathatják a www.sztradaradio.hu oldalunkon.

 

 

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj