Lelki mámor a galéria falain!

Radványi Ildikó festőművész

Megtiszteltetés, hogy néhány jelentős mozzanatot megoszthatok az Unio Gallery kiállítóművészeinek szakmai méltatásaiból, az alkotók életútjaiból. A galériának három kiállítóhelye van: Galéria, Galériaterem, Kamaraterem.

Radványi Ildikó festőművész tárlata 2018. október 5-ig látható a Galérián. Festői stílusára leginkább a klasszikus realizmus jellemző. Az élet jelenségei, a tájak, csendéletek, a környezetében látottak ihleti a művész festményeit. Ézékenységgel fogalmazza meg választott témáit. Festészetének talán legkiérleltebb munkája a „Kraszna híd alatt, Este a töltésen, Szatmári templomút, Bükk, Terrakotta csendélet, Ősz-kövek, És mégis élet” – ahol a témákat impozáns kivitelezésben jeleníti meg. Egy biztos: rendkívüli érzékkel, finomsággal, alázatos tanult eszköztárával festi alkotásait.

Terrakota csendélet

Egy festőművész voltaképpen a műveivel tárja lelkét a közönség elé. Az igazi műalkotást az különbözteti meg az amatőr pacsmagolásoktól, hogy a látottak jó érzéssel maradnak meg bennünk, ugyanis a műalkotás nem más, mint a szép rezgésének megörökítése. Egy lelki mámor feledhetetlenné tevése, tulajdonképpen a látottak – nem kis túlzással -, halálunkig bennünk él.

Ildikó rajz és a festés iránti vonzódása már az általános iskolai rajzszakkörön is megmutatkozott. Amikor még a fővárosban lakott, a Fővárosi Állatkertbe járt rajzolni, ahol kedvenc témája a bölény volt. Jelenleg Mátészalkán él.

Megtanulta a grafit, vízfesték, szén, linómetszet technikáját. Pályaválasztásában többek között foglalkozott az iparművészeti gimnázium gondolatával is, de végül is matematika-fizika tagozatra vették fel, s ily módon később vízépítő mérnöki diplomát szerzett. A mérnöki képzésben is volt szabadkézi rajz, de az igazán hasznos az ábrázoló geometria volt, ami segítette a térlátását, a perspektíva-ábrázolást. A kis, középméretű képei között megtalálhatók a nagyobb méretű munkák is, utóbbiakból néhány látható a jelenlegi tárlat anyagában is. A festményekből intenzíven érződik az alkotó érzelemvilága, természetszeretete. A színek varázslatát is kihasználja minimálisra csökkentve a véletlenszerűséget. Ecsetkezelésével, valamint a színek keveredésével lírai hangulatot teremt. Képeiről a jókedv, a kreativitás, a béke és a nyugalom szavai jutnak eszembe. Emberi és természetelvű gondolatokat hordozó képi világa könnyeddé, azonnal élvezhetővé válik a látogató számára. Rájellemző látásmódú stílusvilág az övé, mely saját belső fantáziája szerint működik. Alkotásai pozitív impulzusokat, feltöltődést kínál nézőinek.

Befejezésül szóljon az idézzem a művésznő gondolataiból: „Új pályám elején vagyok, de nagy bennem az ambíció, hogy a kapott talentumot fejlesszem, s az egyre jobb képek által egy kis örömet csempésszek az emberek szívébe. Ha ezt sikerül elérni, az valóban SIKER lesz!”

Hollókői emlék

Putnoki A. Dávid

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..