Lelki mámor a galéria falain!

Radványi Ildikó festőművész

Megtiszteltetés, hogy néhány jelentős mozzanatot megoszthatok az Unio Gallery kiállítóművészeinek szakmai méltatásaiból, az alkotók életútjaiból. A galériának három kiállítóhelye van: Galéria, Galériaterem, Kamaraterem.

Radványi Ildikó festőművész tárlata 2018. október 5-ig látható a Galérián. Festői stílusára leginkább a klasszikus realizmus jellemző. Az élet jelenségei, a tájak, csendéletek, a környezetében látottak ihleti a művész festményeit. Ézékenységgel fogalmazza meg választott témáit. Festészetének talán legkiérleltebb munkája a „Kraszna híd alatt, Este a töltésen, Szatmári templomút, Bükk, Terrakotta csendélet, Ősz-kövek, És mégis élet” – ahol a témákat impozáns kivitelezésben jeleníti meg. Egy biztos: rendkívüli érzékkel, finomsággal, alázatos tanult eszköztárával festi alkotásait.

Egy festőművész voltaképpen a műveivel tárja lelkét a közönség elé. Az igazi műalkotást az különbözteti meg az amatőr pacsmagolásoktól, hogy a látottak jó érzéssel maradnak meg bennünk, ugyanis a műalkotás nem más, mint a szép rezgésének megörökítése. Egy lelki mámor feledhetetlenné tevése, tulajdonképpen a látottak – nem kis túlzással -, halálunkig bennünk él.

Ildikó rajz és a festés iránti vonzódása már az általános iskolai rajzszakkörön is megmutatkozott. Amikor még a fővárosban lakott, a Fővárosi Állatkertbe járt rajzolni, ahol kedvenc témája a bölény volt. Jelenleg Mátészalkán él.

Megtanulta a grafit, vízfesték, szén, linómetszet technikáját. Pályaválasztásában többek között foglalkozott az iparművészeti gimnázium gondolatával is, de végül is matematika-fizika tagozatra vették fel, s ily módon később vízépítő mérnöki diplomát szerzett. A mérnöki képzésben is volt szabadkézi rajz, de az igazán hasznos az ábrázoló geometria volt, ami segítette a térlátását, a perspektíva-ábrázolást. A kis, középméretű képei között megtalálhatók a nagyobb méretű munkák is, utóbbiakból néhány látható a jelenlegi tárlat anyagában is. A festményekből intenzíven érződik az alkotó érzelemvilága, természetszeretete. A színek varázslatát is kihasználja minimálisra csökkentve a véletlenszerűséget. Ecsetkezelésével, valamint a színek keveredésével lírai hangulatot teremt. Képeiről a jókedv, a kreativitás, a béke és a nyugalom szavai jutnak eszembe. Emberi és természetelvű gondolatokat hordozó képi világa könnyeddé, azonnal élvezhetővé válik a látogató számára. Rájellemző látásmódú stílusvilág az övé, mely saját belső fantáziája szerint működik. Alkotásai pozitív impulzusokat, feltöltődést kínál nézőinek.

Befejezésül szóljon az idézzem a művésznő gondolataiból: „Új pályám elején vagyok, de nagy bennem az ambíció, hogy a kapott talentumot fejlesszem, s az egyre jobb képek által egy kis örömet csempésszek az emberek szívébe. Ha ezt sikerül elérni, az valóban SIKER lesz!”

Hollókői emlék

Putnoki A. Dávid

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj