Mi is az a Riddim?

A reggae zenészek nem csak a hajviseletük és egyéb szokásaik miatt csudabogarak. Meglepő tulajdonságuk, hogy nem irigyek, nem hajszolják az olyan babyloni javakat, mint a jogdíj. Ennek szellemében egyes dalaik zenei alapját, más előadók rendelkezésére bocsájtják, hogy készítsék el a saját változatokat. Ha többen is használható verziót készítenek, akkor kiadnak egy riddim albumot, mert azért nekik is meg kell élni valamiből. A reggae műfajban nem számít lopásnak más zenéjét saját szöveggel előadni.

Magyarországon az első és második riddim albumot is a Ladánybene 27 jelentette meg. Először Judge Day című dalokat tették nyilvánossá (https://www.youtube.com/watch?v=gLXy6eH3ELk) a feldolgozásokat többek között vinylen is megjelentették. Erre készült az a verzió, ami Copy Cont országosan is ismerté tette, mert az MR2 is rendszeresen játszotta:

A második ilyen lemez a Color Dem Judah zenéjéből készült Judah-riddim album volt (https://www.youtube.com/watch?v=KGUWcmwRPw4), ezen már olyan nemzetközi erők is megjelentek, mint King Yellowman vagy a svájci-francia reggae énekes Junior Tshaka. Természetesen a hazai reggae élvonal is képviseltette magát (G.Ras, KRSa, Copy Con, Colombo, Céanne).

Természetesen, a nagy sztároknak is vannak hasonló lemezei. Sean Paul egyik dala is megtalálható a Riddim Driven – Buy Out című kiadványon:

A téma az osztrák House Of Riddim World Wide Riddim kezdeményezésén merült fel újra, hiszen az volt a kérés, hogy mindenki a saját anyanyelvén készítse el a saját verzióját. A magyar verziót MiksaMan néven a Ladánybene 27 énekese készítette el (https://www.youtube.com/watch?v=Z2dJWoSvTUk).

Pillanatnyilag több, mint 30 verziója található meg ennek a riddimnek a videómegosztó oldalon (TeCső). Köztük albán, új-zélandi, orosz, japán, több arab és afrikai nyelvű és finn verzió is (https://www.youtube.com/watch?v=EEp1k8fH-mY&list=PLK51GrUtJCX3In2BK7dmmRDYTk3W-cPmq&index=8)

A Csak ennyi… délutáni beszélgetős műsorában a hazai riddim élet nagyszerű csapata a Budapest Riddim Band több tagjával is fogok beszélgetni!

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj