Ha ízületeinkről van szó, nem az a költséges, ami drága

Sajátsejtes ízületkezelés: nincs betegállomány, nincs lábadozási idő és nincs gyógytorna

Magyarországon annak ellenére is egyre népszerűbbek a sajátsejtes ízületi kezelések, hogy első ránézésre többe kerülnek, mint az ízületi műtétek és a protézis beültetések. Ennek hátterében az áll, hogy az ízületi bántalmaktól szenvedő páciensek egyre inkább mérlegelik az ízületi műtétek összes járulékos költségét. A nagyműtétekkel járó 3-6 hónapos betegállomány, a vizsgálati és utazási költségek, a műtétet követő rehabilitáció, segédeszközök és gyógytorna költségei, mindent egybevetve ugyanis megközelíthetik, egyes esetekben pedig meg is haladhatják az önköltséges, sajátsejtes ízületi kezelések költségét.

 

Ízületi műtét: ingyenes, de mégsem

Magyarországon mintegy 2 millió ember szenved valamely nagyízületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. A hagyományos, altatásos nagyműtéttel végzett protézis beültetés az ízületi betegségek és a porckopás legvégső, visszafordíthatatlan kezelési módja, amely azonban számos költséggel jár annak ellenére, hogy a beteg számára ingyenes.

Mire egy porckopásban szenvedő beteg műtétre adja a fejét, már valószínűleg több módon igyekezett fájdalmait csillapítani. A különböző porcerősítő vitaminokra, kenőcsökre és tapaszokra 10-20 ezer forintot is kiad egy páciens, egy injekciós ízületi kezelés egyszeri költsége pedig akár elérheti a 100-150 ezer forintot is.

Az igazán jelentős kiadások azonban a műtét után jelentkeznek. Egy térd- vagy csípőprotézis-beültetés után a betegek akár 3-6 hónapra is kieshetnek a munkából, ami már egy átlagfizetéssel rendelkező páciens esetében is 200-300 ezer forintos kiesést jelent, hiszen a betegállomány alatt csupán fizetése 65%-át kapja. A műtét után a felépüléshez elengedhetetlen a gyógytorna és a rehabilitáció, mely ugyancsak rendszeres elfoglaltságot és további kiadást jelent. Ha mindehhez hozzáadjuk a gyógyászati segédeszközök, az utazási költségek és az esetlegesen szükséges gyógyszerek önköltségét, az amúgy ingyenes nagyműtét esetleges egyéb járulékos költségei az egyén számára meghaladhatják akár az 500-700 ezer Ft-ot is. Ha pedig a páciens a magánegészségügyben kívánja elvégeztetni a protézis beültetést, ez a költség akár 2,5-3-szorosára is emelkedhet.

Sajátsejtes ízületkezelés saját zsebből, további költségek nélkül

Az ízületi kezelések sorában, a fájdalomcsillapító injekció kúrák és a legvégső megoldásnak tekintett nagyműtétek között a közelmúltig nem volt a páciensek életminőségét érdemben javítani képes kezelési mód. Ma már azonban Magyarországon is elérhető a sajátsejtes, Lipogems ízületkezelési eljárás, amely a beteg ízületeinek állapotától függően alkalmas lehet arra, hogy kiváltsa a műtéti beavatkozást, és javítsa a beteg életminőségét.

A zsírszövet megfelelő arányban tartalmaz természetes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező őssejteket, amelyek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, például porccá, csonttá, ínná, ínszalaggá vagy izommá, és szaporodásra bírják a hasonló helyi sejteket”  mondta el Dr. Molnár Csaba a debreceni Elite Clinic Magánklinika, a technológia kiemelt magyarországi partnerintézményének vezető főorvosa. „A sajátsejtes ízületkezelés, mindent figyelembe véve, költségeit tekintve is versenyképes alternatívája a műtéti eljárásnak” – tette hozzá.

 

Az új, alternatív ízületkezelési eljárás nem támogatott, ezért a betegnek kell fedeznie költségeit, további járulékos költségei ugyanakkor nincsenek, és nagy előnye, hogy nem jár a munkából való kieséssel. A beavatkozás egy 45-60 perces eljárás keretében végezhető, helyi érzéstelenítéssel történik, mely után a páciens a saját lábán azonnal haza is mehet, így a felépülési idő alatt nem esik ki a munkából.

Saját sejtjeink, saját érdekünkben

A sajátsejtes ízületkezelési eljárás lényege, hogy a páciens hasfalából zsírleszívással vett, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet akár 20 perc alatt kinyerik és ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. Így a gyógyulás 100%-ban a természetes regenerációs hatásokat kihasználva, a beteg saját sejtjeit juttatják vissza, melyek még a műtő levegőjével sem érintkeznek, ennek következtében nem áll fenn a fertőzés és a kilökődés veszélye sem. Így idegen anyag használata nélkül rövid idő alatt elindulhatnak a gyógyulási folyamatok.

Túl a 30.000-ik kezelésen a világban

A 2010-ben Olaszországban Prof. Dr. Carlo Tremolada – nemzetközi szinten is elismert plasztikai sebész – által szabadalmaztatott és ma már hazánkban is számos klinikán alkalmazott Lipogems sajátsejtes eljárást az ortopédia területén eddig már több mint 30.000 esetben alkalmazták sikerrel világszerte. Magyarországon pedig több mint 350 páciens életminősége javult a módszernek köszönhetően, mely országszerte már közel 10 klinikán elérhető.

1 Trackback / Pingback

  1. Sztráda Rádió megjelenés – Lipogems Magyarország

Válaszolj