Z!ENEMi – Bemutatkozik a miskolci szupergroup -január 27. Corner

Van, mikor egy zenekar megalakulása eseménynek számít a városban, hisz’ ismert „rockveteránok” jönnek össze és egy némileg más stílusban próbálják ki magukat, mint amiben eddig láthattuk őket. A bemutatkozó koncertre készülve, Szvoboda László gitárost és Juró Szabolcs MC-t kérdeztük a Z!ENEMi együttes alakulásáról:

László: Éppen nem volt működő zenekarom, a Frehfabrik már évek óta szünetel. Mikor a zenekaron belül lassan már több a gyerek, mint a tag, akkor az nehezíti a működést. Máshol vannak a hangsúlyok. Helyben, Miskolcon viszont kicsit egyszerűbb zenélgetni, megfelelő társakkal. Csontos Krisztián barátommal – Haelo, After All, GodDam LTD.- már régebben megbeszéltük azt, hogy kipróbálnánk egy olyan műfajt, amiben még nem mozogtunk, de szeretjük. Belőttük az irányvonalat: RHCP, Skindred, RATM, hip-hop, rap-metál, groove-ok, egyszerű riffes témákra építkezve. Hudák Attilával – Eclipse, Bíborszél stb.-, Nagy Viktorral – After All, Haelo, AB/CD stb.- ez után ültünk le beszélgetni az elképzelésünkről. Rögtön ki is próbáltuk magunkat együtt, délután eljátszottunk egy RATM számot, a következő héten meg már írtuk a saját dalokat. MC-t – „szövegládát”- már nehezebb volt találni, de hosszas keresgélés után ráakadtam egy fiatalemberre, Balogh Juró Szabolcsra, aki ismert figurája a hazai underground hip-hopnak. Vele könnyű, mert helyi arc, a Z!ENEMi pedig egy igazán lokális dolog, hiszen borsodi, miskolci srácok igyekeznek visszaadni a jelen életérzéseit zenében, szövegben megfogalmazva. Attitűdjében talán az egykori bakancsos Eddáéhoz, vagy akár a korai Tankcsapdához hasonlít. Juró a magyar szövegek felelőse, mi többiek, maximum apróbb javításokat javaslunk. Nem komplikáljuk túl a dolgokat, ösztönösen alkotunk. Próbatermi zeneszerzés van, valaki hoz egy témát, abból építkezünk, egyszerűen, egyértelműen.

A dalokat egy miskolci stúdióban pillanatok alatt rögzítették is a srácok, majd a Nullák meg egyesek címűt választották, hogy arra készüljön el a bemutatkozó videoklip. A kezdeti lendület tovább is tartott, a Z!ENEMi január elején stúdióban rögzítette legújabb szerzeményét – Itt van! címmel-, ezzel már aprólékosabban foglalkoznak, és a múlt héten már a videoklip is elkészült rá. Juró Szabi a repertoárról és a bemutatkozó koncertről így nyilatkozott: Egyelőre négy szám lesz felvéve, de természetesen nem ennyi van a tarsolyunkban. Az első koncertünk a Corner Stage-ben lesz január 27-én, ahol kb. ötven percet fogunk játszani – vendégünk a szegedi stoner banda, a DUNGAREE – és egy feldolgozás szerepel csak a műsorban, a többi mind saját dal! Úgy gondoljuk, ilyen intenzitású zenéből, ilyen mennyiségű szövegből egy koncerten talán elég is ennyi.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj