A Diósgyőri Popfesztivál 45. évfordulójára emlékeznek Miskolcon!

Egy soha be nem mutatott filmet vetítenek az 1973-as fesztiválról!

„Török Ádám és a Mini 70/50” turné parknyitója Miskolcon.

Tavaly júniusban az Operafesztiválon koncertezett a rocklegenda egy Bartók műsorral, most április 20-án a Gárdonyi parkot nyitják műsorukkal, előzenekar a miskolci B3 Blues Project lesz. Ádám visszatér kis csapatával az 1973-as fesztivál 45. évfordulójára! A Diósgyőri Popfesztivál az első ilyen jellegű rendezvény volt Magyarországon, ráadásul azért szövetkezett akkor a szakma, hogy a fesztivál teljes bevételét a Gárdonyi parkszínpad kialakítására fordítsák! A rendezők most megnyitják a “nosztalgia útvonalat” is, tehát a bejárat, hátul a patakon keresztül, a kishídon nyitva lesz! A Mini rendszeres fellépője volt ennek a kultikus helyszínnek. Az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválon egy egyetemi filmes csapat is forgatott, az anyagot sehol nem mutatták be, a szervezőknek ezt most sikerült megszerezniük és a koncert után fogják vetíteni… Igy lesz egy kis megemlékezés a fesztivál 45. évfordulójára. Az esemény díszvendége lesz Kuruc Attila, az 1973-as fesztivál egyik szervezője!!!

Török Ádámot, a magyar progresszív, dzsesszrock műfaj kiemelkedő alakját 1968-ban szippantotta be a nyiladozó beat-rock élet, egy évvel később Závodi Jánossal megalakították a Minit, ahol az éneklés mellett a fuvolát választja hangszeréül. Később Papp Gyula billentyűs belépésével, valamint Nagy István basszusgitáros és Németh „Nemecsek” Tamás dobos csatlakozásával kialakul az együttes „aranykorszakát” jelentő formáció, ekkor születnek az olyan emblematikus szerzeményeik, mint a Kereszteslovag, a Gőzhajó, vagy a Vissza a városba. 1978-ra a Németh Károly billentyű, Németh Alajos basszusgitár, valamint Balogh „Szivacs” Jenő dobos felállás végre albumtulajdonosnak mondhatta magát. A Vissza a városba LP-t 1983-ig bezárólag még három kiadvány (Úton a Föld felé; Koncert; Dzsungel) követi, ám az igényes dzsesszrock muzsika csillaga ekkorra leáldozóban van. A váltakozó sikerű, külföldi turnékkal is tűzdelt évtized után 1991-ben Török Ádám a Magyarországon épp meghonosodó blues műfaj híve és követője lesz, amelyet a RABB elnevezésű formációjával visz sikerre, akkoriban egy miskolci zenész, Kerékgyártó Füles István is tagja volt a zenekarnak. E korszakhoz (1988) kötődik az első kerek születésnapi, dupla évfordulós koncert a 40/20 megrendezése és sikere, amelynek első számjegye az életkort, a második a pályán eltöltött időt jelenti.  Az 50/30 jubileumi szuperkoncert a Mini újjáéledését is hozza, amely változó összeállításban, töretlen sikerrel azóta is működik.

A frenetikus sikerű budapesti „Török Ádám és a Mini 70/50” előadása után, az országjáró turné állomásain a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész mellett olyan egykori és jelenlegi Mini-tagok valamint vendégek szerepelnek, mint Papp Gyula és Németh Károly billentyűsök, Nagy István basszusgitáros, Tóth „Diza” Dénes dobos, ütőhangszeres, Kézdy Luca hegedűs, valamint egy fiatal, tehetséges blues gitáros, Fehér Ádám.

Program:

Kapunyitás: 18:00, előzenekar (B3 Blues Project): 18:30, Török Ádám/Mini: 19:30, az 1973-ban készült filmet a koncert után vetítjük a teremben – megtekintés a zenészekkel!.Utána dedikálás, fotózkodás…

A PARÁDÉS MÜSOR:
KERESZTESLOVAG
ESTE A SZÉKELYEKNÉL ROMÁN TÁNC Bartók
ALLEGRO BARBARO Bartók
RONDOK Bartók
EMLÉKÚT A BALLADAFOLYÓN
HALVÁNYKÉK GONDOLAT
NE FÉLJ
FEKETE GÉP
KELL A BARÁTSÁG
ASZTALHOZ LEÜLTEM
GŐZHAJÓ
JÁTÉKROCK
VISSZA A VÁROSBA
és a kis blues boy Ádi közreműködésével vissza az idők kezdeteihez… LUSTA BLUES
HIDEG MELEG SZENDVICS ÉS A BLUES
HIVJ FEL
E SAFLÉ
SUNSHINE OF YOUR LOVE
HEY JOE

Jegyár elővételben: 1900Ft, a helyszínen, a koncert napján: 2500Ft, kapunyitás 18 óra, koncertkezdés 18:30. Jegyek kaphatók a Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában (Miskolc, Rákóczi u. 2.), az Ifjúsági Házban, a rendezvény napján a helyszínen, valamint online az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, és a JEGY.HU-n.

 

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj