VILÁGÚJDONSÁGNAK SZÁMÍTÓ AUTÓIPARI FEJLESZTÉS AZ ADIENT MEZŐLAKI ÜZEMÉBEN

Az Adient – vezető autóüléseket gyártó vállalat – a magyar szakemberek részvételével zajló projektben a világon elsőként teljesen holtjátékmentes működésű ülés háttámla állító termékcsaládot fejlesztett. A projekt 996 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült.

Az autóüléseket gyártó Adient cégcsoport 2007 óta van jelen Magyarországon, gyártóegységeiben olyan nagy autógyártók számára készítenek innovatív gépjármű ülés-szerkezeteket, mint a BMW, a Daimler, a Tesla, a Ford, a Jeep vagy a Volkswagen. A vállalat három Magyarországi telephelyén – Móron, Mezőlakon és Kecskeméten – több mint 2700 szakember dolgozik.

A 2011-ben megnyílt mezőlaki üzemben ülés háttámla és ülésmagasság állító, illetve zárszerkezetet és ülésrögzítő mechanizmusokat gyártanak. Jelenleg a világ minden tizedik autójába az 580 főt foglalkoztató mezőlaki üzemben gyártott ülés mechanizmusok vannak beépítve. Az Európai Unió szinte összes országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére szállít a cég a Magyarországon gyártott termékből. A tömeggyártás mellett kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik Mezőlakon az Adient Németországban lévő európai technológiai központjában dolgozó szakemberekkel szorosan együttműködve. Ezen munka keretében kerülhetett sor a világon egyedülálló holtjátékmentes ülés háttámla állító 3 termékcsalád – ülés háttámla állító, ülésmagasság állító, zárszerkezet – kifejlesztésére is. A mintegy 2,85 milliárd forint összértékű fejlesztés a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának (GINOP) 996 millió forint támogatásával valósulhatott meg.  A projekt végrehajtásában az Adient konzorciumi partnere a győrújbaráti Julius-Globe Kft. volt, a vállalatnál a prototípus termékcsalád alkatrészeinek tervezését és kísérleti gyártását végezték el.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a szoros határidőket betartva sikeresen fejeztük be ezt a projektet. Az Adient Mezőlak Kft. részéről 34 szakemberből álló csapat dolgozott a programban. A magyar és német kollégák közös szakértelmével megvalósult világújdonságnak számító autóülés innováció kézzel fogható bizonyítéka az Adient globális vezető szerepének. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a munka itt Magyarországon, Mezőlakon valósulhatott meg.” – mondta el Marai Zoltán, az Adient mezőlaki gyárának igazgatója.

A fejlesztési program részletei:

  • A világon egyedülálló holtjátékmentes ülés háttámla állító 3 termékcsalád – ülés háttámla állító, ülésmagasság állító, zárszerkezet – kifejlesztésre fókuszált a program.
  • A fejlesztési program első lépéseként a prototípusok megtervezésére, legyártására, tesztelésére és a véglegesítésére került sor.
  • A prototípusok véglegesítésével párhuzamosan zajlott a termékek szériatermelésének megtervezése és előkészítése.
  • Az új termékek gyártására alkalmas technológiák, gépek, automatikák kifejlesztése, a gyártósorok tervezése és a sorok legyártására is a projekt keretében valósulhatott meg.
  • Ezt követően került sor az elkészült termelő berendezések próbaüzemére, optimalizálásra, majd a fejlesztési projekt lezárása után a szériatermelés beindítására.
  • Projekt időtartama: 2015.12.01 – 2017.11.30.
  • Ügyfelek, amelyek számára az új termékcsaládból jelenleg szállítanak: BMW, Daimler, Rolls Royce, a Renault, a VW-csoport, Tesla, Ford, Jeep.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj