FELTARTÓZTATHATLANUL TÖR FEL A HIDROGÉN, A JÖVŐ ABSZOLÚT ZÖLD ENERGIAHORDOZÓJA

Egyre nagyobb lendületet kap a hidrogén, mint a jövő abszolút zöld energiahordozója, miután újabb multinacionális vállalatok csatlakoztak az annak széleskörű alkalmazását propagáló globális szövetséghez: a már eddig is a világ vezető multinacionális vállalatait, például több más vezető autógyártó mellett a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként számon tartott Toyotát (amely jelenleg egyedüli autógyártóként kínál hidrogén üzemanyagcellás személyautót, buszt, kamiont és targoncát is) tömörítő Hidrogén Tanács 11 új, ázsiai észak-amerikai és európai taggal bővült. Vezető kőolaj- és földgázipari, energetikai, tudományos-technológiai valamint autógyártó vállalkozások csatlakoztak a szövetséghez, újabb lendületet adva a hidrogénnel kapcsolatos innovációs folyamatnak, hogy elősegítsék az energetikai átalakulást. A Tanács megalapítása óta eltelt egy évben a tagok száma közel megduplázódott.

 

A 3M, a Bosch, a China Energy, a Great Wall Motor, a JXTG Nippon Oil & Energy Corporation és a Weichai irányító tagként csatlakoztak a Tanácshoz, míg a Hexagon Composites, a Marubeni, a McPhy, a Nel Hydrogen és a Royal Vopak támogató tagok lettek. A 2017 elején történt alapítása óta a Hidrogéntanács – a maga nemében első, vállalatvezérektől indult kezdeményezésként – megduplázta tagjai számát, és az értéklánc egészét lefedő tagságával immár az összes meghatározó piacon jelen van. Folyamatban lévő beruházásaik és projektjeik mellett a Tanács tagjai idén egyesítik erőiket, és közösen lépnek fel a változás érdekében, globális szinten felgyorsítva annak ütemét. A politikai döntéshozók és befektetők részéről világszerte megnyilvánuló fokozott érdeklődés mellett a következő öt-tíz évben döntő elmozdulás történhet a hidrogénalapú technológiák alkalmazása felé, mivel egyes forgatókönyvek szerint a század közepére a hidrogén-technológiák révén a világ energiaigényének 18 százaléka lesz fedezhető, ezzel pedig 6 Gt CO-kibocsátás kerülhető el, illetve létrejön egy évi 2,5 ezer milliárd dollár bevételt és 30 millió munkahelyet jelentő piac.

„Örömmel látom, hogy egyre több jelentős vállalat kötelezi el magát a hidrogén mellett, felismerve, hogy ez az energetikai átalakulás megoldása. Egy éve történt megalapítása óta a Tanács határozottan lendületbe jött. Olyan magas szintű nemzetközi eseményeken veszünk részt, mint például a Világgazdasági Fórum, a New Yorki Klímahét, az Egy Bolygó csúcstalálkozó és a Cop23, s mindez komoly haladást eredményezett a politikai döntéshozók és kormányok megnyerése terén. 2018-ban az lesz számunkra a prioritás, hogy fenntartsuk ezt a tempót, együttműködve globális partnereinkkel és nemzetközi szervezeteinkkel azért, hogy a hidrogén hétköznapjaink részéve váljék.” – fogalmaz Benoît Potier, a Hidrogén Tanács társelnöke és az Air Liquide elnök-vezérigazgatója.

 

Az új tagok

Irányító tagok:

  • A 3M egy globális tudományos vállalkozás, ahol soha nem áll le a fejlesztés. Kutatókból és tudósokból álló integrált csapatai 46 technológiai platform segítségével dolgoznak együtt vásárlóikkal tudományos áttörést jelentő programokon. Találmányaik világszerte több százmillió ember életét könnyítik meg.

 

  • A Bosch Group a világ vezető technológiai és szolgáltató vállalkozásainak egyike. Mobilitási Megoldások részlege egy olyan, mobilitással kapcsolatos jövőképen dolgozik, melyben nincsenek balestek, károsanyag-kibocsátás és stressz, és amely ötvözi a vállalatcsoport automatizáció, villamosítás és konnektivitás terén felhalmozott szakértelmét. Az üzemanyagcella olyan technológia, mellyel tovább csökkenthető a CO-kibocsátás, különösen a nehéz haszongépjárművek körében.

 

  • A China Energy proaktívan kutatja a hidrogéngyártásból, disztribúcióból és alkalmazásból álló értéklánc egészét, beruházásokat eszközöl az infrastruktúra és kulcsfontosságú K+F programok terén, melyek felölelik a hidrogén gyártását, tárolását és szállítását, valamint a töltőállomásokat, üzemanyagcellákat, stb. Mindemellett a vállalat részt vesz a hidrogénnel kapcsolatos, energetikai fejlesztésekre vonatkozó útitervek kidolgozásában Kínában.

 

  • A Great Wall Motor Company Limited a legnagyobb kínai SUV- és pickup-gyártó vállalkozás, ami 2017-ben több mint egymillió járművet értékesített a Great Wall, Haval és Wey márkanevek alatt. A Great Wall Motor K+F tevékenysége elsősorban az elektromos, illetve az üzemanyagcellás meghajtásra összpontosít. A Great Wall Motor jól halad nagy teljesítményű, költséghatékony konstrukciójú, igen könnyű építésű, magas energiahatékonyságú és alacsony szénkibocsátású üzemanyagcellás elektromos hajtású autók és SUV-k kifejlesztésében, valamint sorozatgyártásuk megszervezésében. A kínai Baodingban működő modern hidrogén K+F létesítményeivel és magasan képzett fejlesztőcsapatával a Great Wall Motor elkötelezett a hidrogéngyártásban, a hidrogén töltőállomásokon, illetve az üzemanyagcellás hajtásban alkalmazható technológiák kidolgozása mellett.

 

  • Az 1946-ban alapított Weichai jelenleg az egyik legjelentősebb és legátfogóbb tevékenységi körrel rendelkező autóipari és gépgyártó csoport Kínában, amihez hat globális üzleti szegmens tartozik: autóipar, építőipari gépek, hajtáslánc-rendszerek, intelligens logisztika, luxusjachtok,finanszírozás és értékesítés utáni szolgáltatások. A Weichai jelenleg új energia-üzletágának felépítésére törekszik, és e célból létrehozott egy energiatudományi és technológiai vállalatot. Közel tíz évnyi független kutatás-fejlesztésnek és stratégiai befektetésnek köszönhetően a Weichai jelenleg több mint 100 tagú K+F csapattal, illetve versenyképes termékpalettával (motorokkal, akkumulátorokkal, elektromos vezérlő rendszerekkel) rendelkezik, és jelenleg ezek nagy léptékű sorozatgyártásán dolgozik. A Weichai 2020-2030 közti időszakra vonatkozó stratégiája szerint a vállalatnak 2030-ra vezető szerepet kell játszania az új energiaipar fejlődésében. Jelenleg a Weichai bonyolítja le a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium hidrogén üzemanyagcella sorozatgyártási projektjeit, valamint Shandong Tartomány Régi Növekedési Tényezők Kiváltása Újakkal nevű projektjét. E célból a Weichai 50 milliárd RMB összeget fektet majd be egy új energiaipari park építésébe. A Weichai mindent megtesz majd az új energia területének fejlesztése érdekében, és szívesen működik együtt a világ leginnovatívabb vállalkozásaival e téren a Hidrogén Tanács révén, hogy hozzájárulhasson az új energiaipar és a hidrogénenergia fejlődéséhez.

 

  • A JXTG Nippon Oil & Energy Corporation energiakonverzióval foglalkozó vállalkozásként olyan kezdeményezéseket valósít meg, amelyek célja az elsődleges energiaforrások (kőolaj, földgáz, nap- és szélenergia) átalakítása a fogyasztókhoz optimálisan kiszállítható energiává, például olajtermékekké, LP gázzá, elektromos árammá és hidrogénné. Energiaszállítóként a JXTG hidrogén töltőállomásokat létesít üzemanyagcellás járművek részére, aktív szerepet vállalva az ilyen járművek elterjedéséhez szükséges technológiák és szakértelem alkalmazásában. Első kereskedelmi célú hidrogén töltőállomásunk 2014 decemberében nyílt meg. 2018. február végére már 40 töltőállomásunk üzemelt.

 

Támogató tagok:

  • A Hexagon Composites a tisztább jövőbeni energiaellátást szolgáló, biztonságos és innovatív megoldásokat szállít. Iparágvezető, kompozit nyomásálló tartály technológiáját a mobilitási és tárolási alkalmazások széles spektrumának megfelelően alkalmazza. Az alacsony szénkibocsátású társadalom felé mutató energetikai átalakulás folyamatosan izgalmas, új, növekedési lehetőségeket teremt számára.

 

  • A Marubeni egy vezető integrált kereskedelmi és befektetési üzleti konglomerátum, ami a termékek és szolgáltatások széles körével foglalkozik globális szinten, különös tekintettel az áramszolgáltatás és energetika terültére.

 

  • A McPhy “A tiszta energia éllovasa”. Az energetikai átalakulás vonatkozásában a hidrogén gyártási, tárolási és disztribúciós berendezések egyik vezető szállítójaként a McPhy világszerte hozzájárul a tiszta hidrogén alkalmazásának elterjesztéséhez. A hidrogénipari berendezések tervezőjeként, gyártójaként és integrátoraként a McPhy 2008 óta szállít kulcsrakész megoldásokat ügyfeleinek a többlet megújuló energia tárolására, az üzemanyagcellás autók töltésére, stb.

 

  • A Nel Hydrogen egy hidrogénre szakosodott globális vállalat, ami optimális megoldásokat szállít a megújuló energiából származó hidrogén gyártására, tárolására és disztribúciójára. Iparág vezető hidrogén technológiát biztosítunk ipari felhasználók, áram- és gázszolgáltatók számára. A vállalat 1927-ben történt megalapítása óta a Nel folyamatosan fejleszti és továbbfejleszti a hidrogénüzemeket. Hidrogén megoldásaink lefedik a teljes értékláncot a hidrogéngyártási technológiáktól a hidrogén töltőállomások gyártásáig, a hagyományos járműveknél megszokott, gyors üzemanyag-feltöltést és nagy hatótávot biztosítva minden üzemanyagcelllás autó számára,

 

  • A Royal Vopak a világpiac vezető, független, tartályos tárolással foglalkozó vállalata, ami kikötői terminálok globális hálózatát üzemelteti stratégiai pontokon. A Vopak nagy gondossággal tárolja a kulcsfontosságú termékeket: jelenleg olajat, vegyszereket, gázokat, LNG-t, bio üzemanyagokat és növényi olajokat. A világszerte 5700 dolgozót foglalkoztató vállalat részvényeit a Euronext Amsterdam tőzsdén jegyzik.

 

A Hidrogén Tanács

A Hidrogén Tanács megalapítását 2017 elején jelentették be a Davosi Világgazdasági Fórumon, mint olyan egyedülálló kezdeményezést, amely a legnagyobb vállalatok vezetőit tömöríti, elősegítve a hidrogén-technológiák hasznosítását a világ energia-ellátásának átformálásában. A szervezetben jelenleg 24 nagyvállalat (3M, Air Liquide, Alstom, Anglo American, Audi, BMW GROUP, China Energy, Daimler, ENGIE, General Motors, Great Wall Motor, Honda, Hyundai Motor, Iwatani, JXTG Nippon Oil & Energy Corporation, Kawasaki, Plastic Omnium, Royal Dutch Shell, Statoil, The Bosch Group, The Linde Group, Total, Toyota, Weichai), valamint az értéklánc 15 fontos szereplője (Ballard, Faber Industries, Faurecia, First Element Fuel (True Zero), Gore, Hexagon Composites, Hydrogenics, Marubeni, McPhy, Mitsubishi Corporation, Mitsui & Co, Nel Hydrogen, Plug Power, Toyota Tsusho and Royal Vopak) képviselteti magát. A Hidrogén Tanács tagságát alkotó nagyvállalatok együttes árbevétele több mint 1600 milliárd euró, és mintegy 2,5 millió embert foglalkoztatnak világszerte. A Hidrogén Tanács eddig két tanulmányt tett közzé: az elsőt 2017 januárjában, melyben a hidrogénnek az energetikai átalakulásban játszott szerepét vázolják fel, beleértve a benne rejlő lehetőségeket, a közelmúlt eredményeit, és az alkalmazással kapcsolatos, megoldandó feladatokat. A második a Hidrogén: Új dimenziók elnevezésű, 2017 novemberében kiadott dokumentumban az első átfogó elképzelést mutatják be a hidrogénben rejlő hosszú távú lehetőségekkel kapcsolatban, valamint ismertetik az alkalmazásra vonatkozó útitervet.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj