Késhegyre menő küzdelem várható

A 15. HunGarian Baja mezőnye lassan kész a rajtra, a versenyzők csütörtökön átestek a kötelező papírmunkán (adminisztratív ellenőrzés) és a gépátvételen, most pedig már izgatottan várják, hogy végre elrajtoljanak a magyar világkupa-futamon, amely minden eddiginél jobb pályát és nagyobb izgalmakat tartogat számukra.

A Veszprém környékén zajló verseny péntek délután az ünnepélyes rajtceremóniával (a gyönyörű veszprémi Óváros téren) és egy rövid, de velős szuperspeciálissal (a 0pontál) kezdődik, hogy azután szombaton maratoni szakaszt teljesítsen a mezőny, s eldöntse a világkupa-pontok sorsát.

Az autós pontverseny összetett éllovasát, Jakub Przygonskit motiválja, hogy ennyire szoros a küzdelem az élmezőnyben – ez minden egyes futamon még jobb teljesítményre sarkallja. A magyar pályák sem ismeretlenek számára, jó néhányszor állt már rajthoz a versenyünkön.

„A világkupa-sorozat magyar futama nehéznek ígérkezik, hatalmas csatára van kilátás az első három helyezett, Vasziljev, Prokop és közöttünk – mondta a világkupa összetettjének éllovasa, Jakub Przygonski. – A pontversenyben is közel vagyunk egymáshoz, ezért a lehető leggyorsabbnak kell lennünk, ha győzni akarunk. Örülök, hogy ilyen nagy csata zajlik a bajnoki címért, és nemcsak egyvalaki dominál az egész évben – mi hárman hasonló szintet képviselünk, ez a kihívás nagyon felpörget minket. A tavalyi HunGarian Baja nem volt könnyű, mert ugye a verseny egy része a katonai lőtéren zajlik és a kamionok vagy a tankok eléggé lerombolták a pályát, egyes helyeken nehéz átmenni rajta. De nagyon fogjuk nyomni a gázt, remek az összhang közöttünk Tommal, és annak is örülünk, hogy márkatársunk, Nani Roma eljön Magyarországra, hogy a hosszú felépülése után végre ő is visszatérjen a játékba.”

Ha már Nani Románál tartunk, róla mindenképp el kell mondanunk, hogy azon kívül, hogy autóval és motorral is megnyerte a Dakar rali – ami azért nem túl sok embernek sikerült rajta kívül – egyszer már nálunk is győzni tudott. 2013-ban állt rajthoz legutóbb a HunGarian Baján, s akkor nem talált legyőzőre.

„Jó itt lenni néhány héttel azután, hogy véget ért a Selyemút rali. Fontos, hogy újra versenyezhetünk, mert bár jót tesz a sok teszt és felkészülés, de azért a versenyzés semmi máshoz nem hasonlítható – mondta Joan „Nani” Roma. – A Hungarian Baja remek verseny, 2013-ban már jártam itt, akkor nyertem is, úgyhogy hazavittem egy kis szuvenírt. Izgalmas újra a világkupában versenyezni, nagyon magas a színvonal, keményen meg kell küzdeni a győzelemért, de nekünk egyértelműen az a célunk. Sok gyors versenyző van, de Alexszel nagyon örülünk, hogy itt lehetünk a Baján. Megpróbálunk nyerni, ami nem lesz könnyű, de jó lenne ismét győzni az autók között.”

Nem csupán autósok küzdenek azonban a pontokért a hétvégén a Veszprém környéki pályákon, hanem motorosok is lesznek szép számmal, sőt, a magyar verseny végén náluk világkupa-győztest hirdetnek. Mohammed Al Balooshi vezet a pontversenyben, de egyáltalán nem lesz könnyű dolga, ha le akarja győzni a szlovák Stefan Svitkót.

Népes side by side mezőnyt is üdvözölhetünk a HunGarian Baján, és összemérik tudásukat a quadosok és a kamionosok is – úgyhogy színes, szagos, lóerőkben gazdag küzdelem várható az előttünk álló két napban Veszprém környékén.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj