Nagybányai festmények az Unio Galleryben!

Kovács Emil Lajos festőművész több mint harminc éve foglalkozik festészettel, változatos témákban viszi a vászonra a festéket. 1967. július 4-én született Szatmárnémetiben, jelenleg is itt él és alkot. 1985-ben végzett festészeti szakon a Művészeti Iskolában. Tanára, Paul Liviu volt. 1987-től a Szatmári Alkotóház tagja, melynek 2001 és 2009 között elnöke is volt. A Nagybányai Északi Egyetem festészeti szakán 2011-ben szerezte diplomáját. Mesterei: Nicolae Suciu, Anghel Negrean és Kovács Bertalan voltak.

Kovács Emil Lajos munkái nem holmi pacsmagolgatások, mely manapság igencsak a virágkorát éli. Tanult, született tehetséggel megáldott művészi alkotásokról van szó. Elbűvölő festmények díszítik a galéria Kamaratermének falait. Akik kedvelik a nagybányai festészetet, de még nem jártak Erdélyben, ezúttal személyesen megszemlélhetik Nagybánya káprázatos tájait, s az ott élő emberek ábrázolta képeket. Kovács Emil Lajos festőművész a realizmus elemeinek használatával impressziókat közvetít a pillanatnyi benyomás megragadásával.

A természet szeretete számára már gyermekkorában meghatározó volt. Az alkotó sajátosan kialakult természetlátással bír. Az emberrel folytonosan harmonizáló művészi szemlélete, nemes koloritjai valós értékek, melyek az évtizedes munkái során megértek. Elsősorban hiteles tájképeket, figurális életképeket, házakat, templomokat látni a festményeken. Jellegzetes ecsetvonásaival már-már nemzeti múltat is örökít. Művei akár vallomásoknak is tekinthetők, mert kifejező erejük őszinték, amelyeket a maga által felállított milyenségén nyújt át élményelraktározásra a tárlatlátogatónak.

Erkölcs és szépség egyensúlya jellemzi Kovács Emil Lajos emberi és festői törvényeit. Műveinek friss és tiszta energiáival szelídíti a jelen vadságát. A látvány határozott derű, mely az erőteljes központi formát melengető színes békével lágyítja, mely bennünk kezdi meg csendes és átható hódítását. Ez a művészet a múltból merítkezik, s a jövőbe tart. Illyés Gyula „Mindenség szelídítő mester”-nek nevezte Ferenczy Bénit. Ez a kinyilatkoztatás Kovács Emil Lajos festőművész munkásságára is érvényes. Jó ütemben, szívós következetességgel, soha nem elmaradva élményeitől és tapasztalataitól mára daliás színvonalra jutott. A szívderítő, ugyanakkor elgondolkodtató látvány, a festői erő a rajzi lelkiismeretesség végeredménye, optimum az adott gondolati, képi rendszeren belül. Az elérhető elérendő elért szépség dialektikája. A művész képzeletének ellenőrzött figyelme tanult eszközeivel párhuzamos irányban és intenzitásban halad, minden festménye új sziget, s nyitány. Az alkotások akaratlanul is inspirálják a nézőt, nem csak a témaválasztásért, hanem a megkifogásolhatatlanul professzionális ecsetkezeléstől is. Persze, a művészetet nem lehet véka alá rejteni, mert az alkotónak a látogató részéről szüksége van egyfajta rezonanciára, konkrétabban, arra; mit gondol a néző?

Kovács Emil Lajos számára Erdély a világ közepe, – ahol másképpen kékebb az ég, ahol az ottani hegyek üde zöldje, a még tisztán csörgedező patakocskák dallamos csordogálása magával ragadja az embert. Korábbi nyilatkozatából merítve, majd azt továbbgondolva elmondható, hogy az elcsatolt Erdély nem csupán szellemiségéről, természeti adottságairól van szó, amit őrizni kell, de bizony mindez egy nemzeti megújulásnak alapja is lehet.

  • A kiállítás az Unio Gallery Kamaratermében, 2019. április 4-ig minden nap 10 órától 18 óráig látogatható. 1077 Budapest, VII. kerület, Dob utca 73. (Bejárat a Hársfa utca felől!)
  • A hotel igazgatósága időnként a Kamaratermet és a Galériatermet más célra is igénybe veszi, ezért a tárlatmegnyitók napját követően amennyiben a jelzett kiállítóhelyeken szeretnék megtekinteni a kiállításokat, előbb szíveskedjenek érdeklődni a recepció számán (06-1) 479-0400, hogy a látogatni kívánt napon, a tervezett látogatási időpontban a kiállító helyiségek foglaltak-e, így elkerülhető, hogy nem a bizonytalanra érkezik a tisztelt látogató.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj