”Free To Be…”, új szlogennel indul a 30. Sziget fesztivál

Az idei év fesztiválja számos technikai, fellépő-és program beli újítást tartogat az érdeklődők számára, derült ki a sajtótájékoztatón. Mindez többek között a nagy színpad nézőterének átalakítását, higiéniai fejlesztést, valamint új merchök és új szlogen bevezetését foglalja magába. A legnagyobb bejelentés “díját” azonban mégis Kylie Minogue fellépésének a híre vitte. Az ausztrál, Grammy-díjas énekesnő a fesztivál első napján, augusztus 7-én érkezik a Sziget Nagyszínpadára.

A mára már szimbólummá vált Sziget 30. alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok.  Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.  A fesztivál törekvéseit idén a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta. Az első kapunyitástól eltelt három évtized alatt a Szabadság Szigete megnevezéssel híresült el a fesztivál. „A Sziget, a szabad Szitizenek elfogadó közössége. A Sziget az a hely, ahol szabadon lehetünk önmagunk, ahol szabadon lehetünk Szitizenek” – ennek ad keretet mostantól a ”Free To Be…”- jelentette be ezzel az új szlogent a főszervező.

Csiszár Virág, a Sziget booking managere adott tájékoztatást a nagy helyszínek bemutatásáról. A Nagyszínpad headliner felhozatalában szerepel Kylie Minogue, aki az első napot nyitja majd, továbbá a sokoldalú Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher, a ”showman” DJ, Martin Garrix, a kortárs pop egyik legismertebb alakja, Sam Smith, valamint a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again… A korábbi sávokban pedig olyan nevek szerepelnek, mint Stormzy, Lous Tomlison, Janelle Monáe, Fisher, valamint Skrillex. Ugyanakkor a magyarzene rajongóknak sem kell aggódniuk, ugyanis fellép Beton.Hofi, a Margaret Island, valamint a három Puskás Arénát megtöltő Azahriah is.

,,A 2024-es szezon jó kezdetet vett.” – kezdte az újításokat érintő beszédét Kádár Tamás. Célozva arra, hogy a legtöbb Early Bird hatnapos bérletet magyarok vették meg.  A napijegyek árait nem emelték, sőt a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlettel a tavalyinál is olcsóbban juthattak a fiatalok bérlethez. Az anyagi kérdéseket illetőleg pedig mostantól könnyebbséget jelent a vendégek számára, hogy ha bár az italok ára változatlan maradt, az ételek árát csökkentették.  „A sült krumpli-szósz kombó nem alternatíva” – mondta a főszervező. Utalva ezzel arra, hogy valóban céljuk a ,,pénztárcabarát” ételek biztosítása. A kényelem irányába tett további változtatás még a sorban állás problémájának a kiküszöbölése is. A torlaszt képező, lassulást okozó K-híd felújításáról sajnos nincsenek biztató hírek, ezért igyekeznek új megoldásokat szervezni a tömegirányítás hatékonyság növelésére. Egyrészt új útvonal irányítja a közönséget a Nagyszínpadtól a kijárat felé, másrészt különféle digitális információs táblák segítik a vendégeket, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijárathoz jutni. A látogatók számára nyújtott kényelmi szolgáltatások mellett még a kisebb karbonlábnyom kialakítására is figyelmet fordítottak a szervezők. A vendéglátásban szerződött partnerek kizárólag csak papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak. „Újítást jelent, hogy ,,az ajándékboltokban vásárolható minden textiltermék már organikus pamutból fog készülni, a zero waste megoldásokat alkalmazó Ursuslupus pedig upcycled, azaz továbbhasznosított termékeket gyárt az előző évben a Szigeten hagyott sátrak anyagából.” – zárta gondolatainak sorát a főszervező. Kardos József, a Sziget programigazgatója a programhelyszínek változásairól számolt be. Több helyszínt tematikus csoportba rendeztek, különféle „zónákat” kialakítva, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

Légy te az első hozzászóló

Válaszolj